Friday, October 05, 2007

Satira

"Dulu Wirajagat gah seantero maya. Dulu sewaktu berkuasa , kentut busuknya pun semua angguk kata harum wangi."

Saya tak tahu kenapa, tapi saya sangat suka dengan cerpen satira Azizi Hj Abdullah yang bertajuk Angioplasti Ptimer ini. Gaya bahasanya bersahaja, tapi sungguh tajam menikam yang berkenaan.

7 comments:

Latiptalib said...

Seorang ahli pidato, lidahnya lebih tajam dari pedang.

Seorang sasterawan, penanya atau tulisannya lebih hebat dari bom hehe. gurau je.

Dan said...

Saudara Aidil,saya ingin mengkritik mengenai Kesatria Negara.

Komander Kesatria UiTM membuli pelajar semasa camping.


Di sini saya ingin membuat laporan kepada anda semua, public at large bahawasanya terdapat budaya komander ko-kurikulum Kesatria Negara UiTM Shah Alam membuli trainer ( pelajar ) semasa camping. Komander2 ini juga sangat poyo dan kurang ajar kepada trainer, dan mereka mengharapkan kami respect mereka in return, how ridiculous? Sedangkan mereka memanggil kami "mangkuk" jika kami melakukan sedikit kesalahan dalam latihan kawad, betapa kurang ajar dan gila kuasa komander2 Kesatria ini.
Kami tahu bahawa mereka ingin kami menjadi lebih berdisiplin dan "keras", tapi tahukah mereka bahawa sesetengah drpd kami terutamanya pelajar lelaki sudah cukup keras untuk mengajak mereka bertumbuk secara berdepan lantaran gelagat mereka yg cukup melampaui batas tersebut, jika tidak mengenangkan bahawa aktivit badan ko yg diwajibkan kepada pelajar part 1 ini ada termasuk dalam menentukan CGPA kami, sudah lama kami melakukan mogok dan kekasaran fizikal secara besar-besaran.
Dalam camping tersebut, mereka sengaja mencari sedikit kesalahan kami untuk mengenakan kami, ditahan drpd tidur sehingga pukul 3:45 pagi dan disuruh melakukan pumping dan beberapa denda fizikal lain, serta disuruh berguling2 bergelumang dalam lopak air hujan sehingga basah dan kotor keseluruhan badan kami. Disuruh tidur dan dikejutkan bangun pula pada pukul 5:45 pagi, tidur memang langsung tidak mencukupi.
Aktiviti Kesatria ini diwajibkan kepada kami, kami dipaksa untuk menyertai aktiviti ini, sedangkan kami datang ke universiti utk belajar dgn gigih dan melakukan aktiviti lain yg lebih bermanfaat, bukannya untuk memasuki badan kokurikulum berbentuk tentera yg sangat meletihkan dan dilatih dalam suasana penuh permusuhan, caci mencaci, membuli dan kurang ajar tanpa menunjukkan adab sopan sebagai seorang Islam yang sempurna.
Kami harap badan ko-kurikulum Kesatria Negara UiTM Shah Alam ini dapat dirombak supaya lebih mesra pelajar dan lebih menunjukkan akhlak yg lebih Islamik pada masa hadapan.

Pelajar Kesatria Negara UiTM Shah Alam
sesi Julai-Oktober 2007.

Dan said...

Saudara Aidil,saya ingin mengkritik mengenai Kesatria Negara.

Komander Kesatria UiTM membuli pelajar semasa camping.


Di sini saya ingin membuat laporan kepada anda semua, public at large bahawasanya terdapat budaya komander ko-kurikulum Kesatria Negara UiTM Shah Alam membuli trainer ( pelajar ) semasa camping. Komander2 ini juga sangat poyo dan kurang ajar kepada trainer, dan mereka mengharapkan kami respect mereka in return, how ridiculous? Sedangkan mereka memanggil kami "mangkuk" jika kami melakukan sedikit kesalahan dalam latihan kawad, betapa kurang ajar dan gila kuasa komander2 Kesatria ini.
Kami tahu bahawa mereka ingin kami menjadi lebih berdisiplin dan "keras", tapi tahukah mereka bahawa sesetengah drpd kami terutamanya pelajar lelaki sudah cukup keras untuk mengajak mereka bertumbuk secara berdepan lantaran gelagat mereka yg cukup melampaui batas tersebut, jika tidak mengenangkan bahawa aktivit badan ko yg diwajibkan kepada pelajar part 1 ini ada termasuk dalam menentukan CGPA kami, sudah lama kami melakukan mogok dan kekasaran fizikal secara besar-besaran.
Dalam camping tersebut, mereka sengaja mencari sedikit kesalahan kami untuk mengenakan kami, ditahan drpd tidur sehingga pukul 3:45 pagi dan disuruh melakukan pumping dan beberapa denda fizikal lain, serta disuruh berguling2 bergelumang dalam lopak air hujan sehingga basah dan kotor keseluruhan badan kami. Disuruh tidur dan dikejutkan bangun pula pada pukul 5:45 pagi, tidur memang langsung tidak mencukupi.
Aktiviti Kesatria ini diwajibkan kepada kami, kami dipaksa untuk menyertai aktiviti ini, sedangkan kami datang ke universiti utk belajar dgn gigih dan melakukan aktiviti lain yg lebih bermanfaat, bukannya untuk memasuki badan kokurikulum berbentuk tentera yg sangat meletihkan dan dilatih dalam suasana penuh permusuhan, caci mencaci, membuli dan kurang ajar tanpa menunjukkan adab sopan sebagai seorang Islam yang sempurna.
Kami harap badan ko-kurikulum Kesatria Negara UiTM Shah Alam ini dapat dirombak supaya lebih mesra pelajar dan lebih menunjukkan akhlak yg lebih Islamik pada masa hadapan.

Pelajar Kesatria Negara UiTM Shah Alam
sesi Julai-Oktober 2007.

Ideal said...

Saudara Dan,

Mungkin saudara komen bukan di tempatnya. Saya menulis tentang satira, bukan tentang komander, di sini.

Tapi, ya, memang benar seperti kata saudara, ramai komander kesatria yang keterlaluan sehingga berperangai tidak seperti manusia lagi, saya lihat.

Namun demikian, itu tidaklah bererti program Kesatria Negara itu yang salah. Sebaliknya para komandernyalah yang harus kita salahkan.

Mungkin keadaan ini boleh diperbetulkan dengan pertama-tama, membuat saringan yang lebih berkesan dalam pemilihan bakal Komander. Mungkin boleh dimulakan dengan memilih para bakal komander yang cukup solatnya lima waktu sehari semalam!

Tapi apa kan daya... Kita tak punya kuasa.

Dan said...

Saudara Ideal, terima kasih kerana memberi respon.
Sy tahu, ttp sy komen pada latest post supaya saudara akan reply dgn cepat, sbb sy ada baca post saudara yg bertajuk 'Komander Kesatria Yang Baghal Lagi Hina', dan sy cukup bersetuju dgn saudara.
Kalau tidak mengenangkan yg ko-kurikulum ini wajib pada 1st sem, sudah lama kami bertindak kurang ajar dan gangster spt mereka sbg balasan.
Satu saja yg ingin sy katakan, sudah wujud budaya buli yg keterlaluan dlm program ini, ditambah lagi dgn penggunaan kata2 yg kurang ajar, kasar dan penuh permusuhan. Bayangkan mereka memaki kami 'mangkuk' sms kawad. Mereka juga mengugut kami jika kami mengadu kepada mana2 pihak mengenai perlakuan mereka. Apa, mereka ingat kami ini apa, bacul, pengecut dan khianat spt mereka?
Dasar org x pernah pegang kuasa, gila kuasa apbila mndpatnya, berkelakuan spt monyet kampung. Itu baru kuasa sgb komander Kesatria, entah apalah yg akan mereka buat kalau ditakdirkan mereka memegang jawatan tinggi dlm badan tentera atau kerajaan....

soffian smpp said...

marah betul ye kamu ni Encik Dan. Saya Soffian part 3 BLS dari Biro Kebajikan SMPP fakulti Undang-undang UiTM, kalau ada apa-apa yang anda tidak puas hati, boleh terus report kepada saya. saya pun dulu kene gak dengan komander-komander yang baghal nie. tapi ada gak komander yang ok kan.. papehal message saya ok..

ladymariah said...

saya lebih suka penulisan yang bersahaja tetapi tajam.

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP